Blog o nekretninama

Čisto vlasništvo!

Teško je više vidjeti oglas za prodaju stana s napomenom ČV – čisto vlasništvo. Ta tvorenica koja ne postoji ni u jednom pravnom sustavu u svijetu osim kod nas, stvorena je u trenutku kad je u našoj zemlji nastupila pretvorba iz društvenog u privatno vlasništvo. Bilo je tu svega i svačega, i mnogi repovi nakaradne privatizacije nisu u potpunosti otpetljani ni danas.

Međutim, nisu samo u pitanju stanovi gdje su jedni vlasnici upisani u zemljišne knjige, a drugi nigdje ili pak u nekakve bilježnice nazvane knjigama položenih ugovora. Još su mnogi neboderi neupisani u zemljišne knjige, a zemljišta na kojim su izgrađeni vode se kao oranice ili vinogradi. EU je unazad nekoliko godina osigurala silne novce da se urede zemljišne knjige, kako bi ulaskom u EU bar te stvari bile sređene.

No, ne samo da se nisu pravno uredile nekretnine iz bivših država i režima, već su pravno nesigurne i nekretnine koje su građene unazad nekoliko godina. Zato i danas imamo slučajeve da su ljudi u potpunosti platili nove stanove u kojima žive, a sada ispada da su vlasnici tih stanova banke i da ih ponovo moraju platiti. Zato pri kupnji nekretnine uvijek budite oprezni! Čisto vlasništvo dobro zvuči, ali ono nema nikakvu pravnu snagu. Postoji samo – vlasništvo.

Izvor: www.butiga.hr

Oglasi
%d bloggers like this: