Blog o nekretninama

Istra

Istra je najveći hrvatski (a ujedno i jadranski) poluotok. Nalazi se na sjeverome dijelu Jadrana na teritoriju Slovenije, Hrvatske i Italije. Geografska granica Istre ide linijom od uvale Milje (talijanski Muggia) do uvale Preluka (tako da je npr. Opatija dio Istre.)

Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strma i slabije naseljena. Istru se obično dijeli na tri dijela:

  • Crvena Istra (zapadna obala), gdje prevladava crveno-smeđa zemlja (crljenica)
  • Siva Istra (središnja Istra), zbog sivog glinenastog tla.
  • Bijela Istra (padine Učke i istočni dio poluotoka) zbog kamenitog tla.

Istočna obala Istre (tzv. Liburnija odnosno gradovi Brseč, Lovran, Opatija, Volosko, Matulji, Kastav) odnosno zapadni dio Kvarnerskog zaljeva od 1993 godine administrativno je odvojen od ostatka Istre u sastavu Republike Hrvatske, tako da je danas Istra podijeljena između dvije županije: Istarske i Primorsko-goranske. Veći dio Istre pokriva Istarska županija.

Izvor: Wikipedia

Top 15 prirodnih atrakcija u Istri

LIMSKI KANAL – ROMUALDOVA ŠPILJA

Dvadesetak minuta vožnje automobilom, sjeverno od Rovinja, nalazi se potopljena kanjonska dolina u kršu – Limski kanal, poznat i kao Limski zaljev. Limski kanal je dio 35 km dugačke Limske udoline koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam kanal je dug 12 km, a s obje njegove strane uzdižu se strm brda, ponegdje visoka i do 200 metara (Sv. Martin 230 m). Na visini od 120 metara iznad mora nalazi se Romualdova pećina u kojoj je, prema predaji, na početku 11. stoljeća životom pustinjaka, u molitvi i meditaciji, živio sveti Romuald. Ova 105 metara duga špilja krije nekoliko impresivnih dvorana u kojima su sačuvani dokazi o neprestanom postojanju života još iz paleolitika (najstariji ostaci pračovjeka u Istri).

Preporuka: organizirani obilazak, voznja biciklom, pješačenje

Info: www.istria-kanfanar.com

 

PALUD

Istarski ornitološki dragulj smješten je samo osam kilometara južno od Rovinja i stotinjak metara od mora. Na površini od 210 hektara zabilježeno je 219 vrsta ptica, a ima i mnoštvo je spomenika kulture.

Preporuka: Organizirani obilazak promatranje ptica, vožnja biciklom, pješačenje

Info: www.istria-rovinj.com

 

LABIN – RABAC – PRKLOG

Slikovita razvedena obala s najzanimljivijim uvalama Rabac i Prklog. Pješačka staza Labin – Rabac otkriva zanimljive kanjonske oblike, biljnu raznolikost, potok i slapove. Srednjovjekovni grad Labin vrijedan je spomenički ambijent. Najviša točka u gradu naziva se Fortica i s nje se pruža lijep pogled na Rabac, Učku, te otoke Cres i Lošinj.

Preporuka: pješačenje uz proučavanje poučnih ploča, razgled Labina

Info: www.istria-rabac.com

 

DONJI KAMENJAK I MED. ARHIPELAG

Rt Kamenjak dužine 3,4 kilometra najjužniji je dio Istre s tridesetak kilometara razvedene obale prepune slikovitih uvala, uvalica, rtova i plaža. Medulinski arhipelag obuhvaća 11 nenastanjenih otoka i otočića te plićine. To je jedna od posljednjih oaza priobalja koja je zadržala svoj nekadašnji izgled – mozaik obrađenih polja, pašnjaka i zelenih šumaraka “uronjenih” u more. Stanište je to preko 560 biljnih vrsta.

Preporuka: pješačenje, vožnja biciklom, windsufring, fotografiranje orhideja

Info: www.kamenjak.hr

 

ŠPILJA MRAMORNICA

Nedaleko od Brtonigle, kod Stancije Drušković, nalazi se ulaz u jednu od najvećih podzemnih dvorana u Istri koja je bogata sigama raznih boja, visokim stalagmitima koji joj daju posebnu čar.

Preporuka: organiziran obilazak sa vodičem u trjanaju od 30 minuta, posjet agroturizmima, degustacija vina i posjet parku s domaćim životinjama

Info: www.istra-brtonigla.com

 

MOTOVUNSKA ŠUMA – ISTARSKE TOPLICE

Primorska autohtona šuma je izuzetno vrijedan prirodnoznanstveni, gospodarski, kulturno-povijesni i turističko rekreativni lokalitet. Motovunska šuna koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva, a također i najvećeg i najcjenjenijeg od svih tartufa – bijelog tartufa. U blizini se nalaze Istarske toplice, termalno lječilište s ljekovitom vodom.

Preporuka: pješačenje, vožnja biciklom, potraga za tartufima, degustacija tartufa

Info: www.istria-motovun.com

 

KOTLI

Na pola puta između Roča i Huma, tamo gdje rijeka Mirna u božanstvenim slaovima tvori kotlaste udubine, nalazi se pomalo napušteno selo Kotli. Nekada gospodarski najjače selo na Humštini, poznato po svojimkrojačima i mlinarima, danas je zaštićena ruralna sredina i atraktivno turističko izletište. Ovdje se mogu vidjeti prekrasne korte, baladuri slikovite volte, dimnjaci i jedna sačuvana stara vodenica.

Preporuka: pješačanje, vožnja biciklom, kupanje ispod slapova, piknik, ugostiteljski sadržaji

Info: www.istria-buzet.com

 

JAMA BAREDINE

Podzmni svijet Jame Baredine tajnovita je igra prirode koja je nastajala tisućljećima, daleko od svjetla dana i čovjekova oka. Jama je duboka 132 metara, ima pet dvorana, podzemno jezero dubine 30 metara i 300 metara uređenih staza. U podzemnom jezeru živi i čovječja ribica.

Preporuka: organizirani posjet uz stručnog vodiča, speleo-climbing, piknik

info: www.baredine.com

 

PAZINSKA JAMA

Stotinjak metara ispod najvećeg i najbolje sačuvanog srednjovjekovnog kaštela u Istri ponire najveća istarska ponornica Pazinčica u grotlu najmarkantnijeg primjera krške evolucije u Istri i široj okolici. Vrhunska atrakcija nije ostavila ravnodušnima ni Dantea, ni Julesa Verna, ni mnoge druge.

Preporuka: samostalni obilazak pješačke staze, speleo-avantura u pratnji speleologa

Info: www.istria-central.com

 

PARK PRIRODE UČKA

Park prirode zauzima površinu od 160 četvornih kilometara. Za one koji žele uživati u ljepotama planine preporučamo penjanje na najviši vrh Učke – Vojak (1401 m). Tamo je sagrađena kula s koje se za vedrih dana pruža fantastičan panoramski pogled. Posjetiteljima je na raspolaganu dvije poučne staze, te šetnica Slap.

Preporuka: pješačenje, brdski biciklizam, slobodno penjanje, alpinizam

Info: www.pp-ucka.hr

 

VELA DRAGA

Vela Draga impresivan je kanjon na zapadnim padinama Učke u kojemu su atmosferski procesi kroz milijune godina stvorili čudesno mjesto u istarskom kršu: zadivljujuće vapnenačke tornjeve koji ostaju dugo u sjećanju i još jednom dokazuju da je najveći arhitekt – priroda.

Preporuka: pješačenje, slobodno penjanje, alpinizam

Info: www.pp-ucka.hr

 

GRAČIŠĆE – PIĆAN

“Ovo je slika u trenutku stvaranja svijeta” rekao je akademik Branko Fučić započinjući svoje povijesno putovanje Gračišćem. A ta “slika” se može vidjeti s platoa crkve sv. Vida koji pruža pogled na cijelo područje zaštićenog krajolika Gračišće-Pićan površine oko 600 hektara.

Preporuka: Pješačka staza sv. Šimuna dužine oko 10 kilometara, mnoštvo biciklističkih staza, degu-stacije vina, branje gljiva

Info: www.istria-central.com

 

PLOMINSKA GORA

Obronci plominske gore staništa su velikog broja rijetkih i ugroženih biljnih vrsta, kao i nekih rijetkih vrsta ptica, dok u mnogobrojnim pećinama živi veliki broj šišmiša.

Sjeverni dio zaštićenog područja je ruralni krajolik mozaično raspoređenih šumskih i pašnjačkih površna visoke bioraznolikosti.

Preporuka: pješačenje, lov

Info: www.istria-krsan.com

 

ŠPILJA “FEŠTINSKO KRALJEVSTVO”

Nalazi se u srcu Istre, kraj sela Feštini nedaleko od Žminja. Prilikom ulaska u špilju ponajprije se čuje skladan zvuk kapljica koje stvaraju prekrasan podzemni nakit ispod kojeg se zrcale jezera puna vode nakapnice.

Preporuka: organizirani obilazak, obilazak farme domaćih životinja.

Info: www.istria-zminj.com

 

Izvor: www.jutarnji.hr

Oglasi
%d bloggers like this: